S O M E  O F  O U R

FLAVORS


รสกะทิสูตร 50 ปี ( Original Coconut Milk )


  ไอศกรีมกะทิที่ถูกคิดสูตรและปรุงอย่างพิถีพิถันตั้งแต่ปี พ.ศ.2510 ด้วยความตั้งใจของนายง๊วนที่ต้องการทำไอศกรีมกะทิให้อร่อยที่สุดเท่าที่ชีวิตเขาจะทำออกมาได้ ทำให้เราเป็นร้านไอติมกะทิที่ขายที่ดีที่สุดในอำเภอเมืองชลบุรีในยุคนั้น


ปัจจุบันเราปรับปรุงสูตรเพียงเล็กน้อย เพื่อให้ตอบโจทย์ผู้บริโภคมากขึ้นแต่ยังคงโครงสร้างสูตรดั้งเดิมเอาไว้ เพื่อให้ลูกค้าของเราได้สัมผัสรสชาติแห่งเจตนารมณ์ของผู้ก่อตั้ง


ไอติมกะทิสดนั้นเราได้อุดหนุนเกษตรกรชุมชนทับสะแก ซึ่งเป็นมะพร้าวที่มีความมันที่สูงมากๆ แต่ยังคงแอบซ่อนความหอมหวานไว้ด้วยมะพร้าวพันธุ์ทับสะแกจึงเป็นหนึ่งในอัตลักษณ์และเกี่ยวพันกับวิถีชีวิตของคนประจวบคีรีขันธ์จำนวนมาก


[ รื่นเจริญค้ามะพร้าว ผู้เชี่ยวชาญที่คัดมะพร้าวคุณภาพให้จากต้นทาง และให้เกษตรกรเป็นผู้กำหนดราคาที่เป็นธรรมและเหมาะสมเป็นผู้กะเทาะเปลือกและส่งมะพร้าวต่อให้เมฆไอศครีม

“ผมซื้อมะพร้าวราคาตลาดที่ทางสวนเสนอมาเลยครับ ไม่เคยเอาเปรียบราคาจากลูกสวน” พี่จุ๊ รื่นเจริญค้ามะพร้าว ]


Original Coconut Milk 

  Coconut milk ice cream was invented and meticulously prepared in 1967.

With Mr. Nguan's determination, he wanted to make coconut milk ice cream as delicious as possible. Therefore, it was the best-selling coconut milk ice cream in Mueang Chonburi District at that time.


Currently, we have slightly improved the formula to better meet consumer demand but maintai000n the original formula structure to deliver the founder's intended taste to all consumers.


We have subsidized farmers from the Thap Sakae community, which produces high-fat but sweet-smelling coconuts.

Thap Sakae coconuts are one of the symbols that show the way of life of many Prachuap Khiri Khan people.


[ Ruen Charoen Kha Ma Phrao is an expert in selecting quality coconuts from the source and allowing farmers to set fair and appropriate prices. They are coconut peelers to deliver coconuts to Mek Ice Cream. “I bought coconuts at the market price the garden offered. I never take advantage of farmers,” Khun Ju from Ruen Charoen Kha Ma Phrao ]
รสกะทิซอลท์เท็ดคาราเมล  จากน้ำตาลมะพร้าว ( Coconut Milk With Coconut Sugar )


  “บ้านเตาไทยเดิม”  น้ำตาลมะพร้าวแท้ 100% ผลิตโดยวิสาหกิจชุมชนบ้านเตาไทยเดิม อ.บางคนที จ.สมุทรสงคราม หนึ่งในแหล่งผลิตน้ำตาลมะพร้าวที่ดีที่สุดในประเทศ 


คุณคณิต คงวิจิตร ประธานวิสาหกิจชุมชนผู้ที่อยากบอกและเรียกศรัทธาให้ผู้คนเห็นว่า น้ำตาลมะพร้าวแท้100% ยังมีอยู่จริง เพราะปัจจุบันมีผู้ที่อ้างว่าแท้ 100% แต่จริงๆแล้วกลับผสมอยู่เยอะมาก เราจึงอยากให้ผู้บริโภคได้สัมผัสกับความหอมหวานแบบคุณภาพที่ไม่เจือปน แม้จะมีกระบวนเคี่ยวที่ยากกว่า ใช้เวลานานกว่า ได้ปริมาณน้อยกว่ารวมถึงปัจจัยสภาพแวดล้อมและอากาศที่คุมได้ยาก ทั้งนี้เพราะเราอยากคงความซื่อสัตย์ในอาชีพ ความซื่อสัตย์ต่อตัวเอง ความซื่อสัตย์ต่อลูกค้าและเรายังดีใจที่ได้มีส่วนช่วยสนับสนุนชาวสวนที่มีอาชีพขึ้นตาลอีกด้วย


ภาพจาก วิสาหกิจชุมชนบ้านเตาไทยเดิม


Coconut Milk with Coconut Sugar  

  “Baantaothaideam” is 100% real coconut sugar produced by Ban Tao Thai Derm Community Enterprise, Bang Khonthi District, Samut Songkhram Province, one of Thailand's best coconut sugar production sources. 


Mr. Kanit Kongwichit, the community enterprise's president, would like to announce that 100% authentic coconut sugar still exists because there are people who claim that it is real coconut sugar, but many are fakes. We want consumers to experience unmixed quality sweetness, even though the simmering process is more challenging, takes longer, and requires less quantity, including difficult-to-predict environmental and weather factors. However, we also adhere to honesty in our profession, ourselves, and our customers. We are glad to be able to support farmers who are palm tree climbers as well.


Picture by Baantaothaideam Community Enterprise
รสเผือกหอม ( Taro )


  เผือกอยู่คู่กับวัฒนธรรมการกินกับคนในท้องถิ่นไทยมีแหล่งเพาะปลูกจากเกษตรกรหลายพื้นที่ในประเทศ และสะท้อนถึงความอุดมสมบูรณ์ของแหล่งปลูก


เผือกจึงเป็นรสชาติในความตั้งใจแรกๆของเราที่จะนำมาทำเป็นไอศกรีมเพราะว่าเผือกยังเข้ากันได้ดีกับรสชาติของกะทิ และเป็นที่นิยมของคนไทย


เราเลือกใช้เผือกหอม “ พันธุ์เชียงใหม่ ” เป็นพันธุ์พื้นเมืองที่โดดเด่นจากที่ราบสูงมีลักษณะพิเศษคือ ลูกใหญ่ มีลายเนื้อสีขาวปนม่วง เมื่อนำมานึ่งเนื้อจะเป็นซุยหอมทำให้รสชาติความอร่อยที่ได้นั้น เป็นผลมาจากวัตถุดิบล้วน ๆ


Taro 

  Taro is one of the cultural foods of Thai people.

There are many agricultural cultivation areas in Thailand, which reflects the abundance of planting areas.


Taro was one of our first ice cream flavors because taro goes well with coconut milk and is popular with Thai people.


We choose the fragrant taro “Chiang Mai variety” which is an outstanding native variety from the highlands.

Its special feature is that it is large with white and purple flesh. After the steaming process, it will be fragrant and delicious by itself.
รสกาแฟโครงการหลวง  ( Thai Royal Project Coffee )


  ที่มาของโครงการหลวงเริ่มต้นจาก พระมหากษัตริย์ไทย ในรัชกาลที่ ๙ ที่ทรงห่วงใยราษฎรบนพื้นที่สูง จึงมีพระราชดำริเพื่อช่วยเหลือราษฎรบนพื้นที่สูง โดยเฉพาะชาวเขา ให้มีชีวิตความเป็นอยู่ที่ดีขึ้น 


“ เพื่อที่จะส่งเสริมและสนับสนุนให้ชาวเขามีความเป็นอยู่ที่ดีขึ้นสามารถเพาะปลูกสิ่งที่เป็นประโยชน์แทนฝิ่นและเป็นรายได้กับเขาเองให้ผู้อยู่ในที่ทุรกันดารสามารถที่จะมีความรู้และพยุงตัวให้มีความเจริญได้ ” (บางส่วนในพระราชดำรัสเรื่อง “ช่วยชาวเขาและโครงการชาวเขา” )


ปัจจุบันโครงการหลวงผลิตสินค้าที่หลากหลายและมีคุณภาพสูง ดำเนินงานในพื้นที่ 6 จังหวัดภาคเหนือ และยังคงส่งเสริมอาชีพ พัฒนาคุณภาพชีวิตแก่ชุมชน รวมถึงอนุรักษ์ทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม


เมฆไอศครีมเราใช้ผลผลิตกาแฟจากโครงการหลวง เป็นส่วนผสมในการทำไอศกรีมรสกาแฟ


ขอบคุณข้อมูลจาก royalproject.org


Thai Royal Project Coffee 
  The origin of the Royal Project began with His Majesty King Rama IX, who was concerned about people in the highlands. He ordered to help people in the highlands, especially hill tribes, for a better living situation.


“To promote and support hill tribe people to have a better life and be able to cultivate useful things instead of opium and provide income. It is to help people living in remote areas gain knowledge and be prosperous.”

(Some parts of the royal speech on “Support for Hill Tribes and Hill Tribe Projects”)


Currently, the Royal Project produces a variety of high quality products in 6 northern provinces. It continues to promote careers and improve the quality of life as well as conserve natural resources and the environment.


Mek Ice Cream has selected coffee products from the Royal Project as ingredients to make coffee-flavored ice cream.


Information from royalproject.org
รสช็อกโกแลตพันธ์ุชุมพรแหล่งเพาะปลูกที่ชลบุรี ( Cocoa From Chonburi )


  ปัจจุบันเราใช้โกโก้พันธ์ุชุมพร (สายพันธุ์ของไทย)ที่มีแหล่งเพาะปลูกจากอำเภอบ่อทอง จ.ชลบุรีเป็นหลักและมีจากอำเภอหนองใหญ่บ้างด้วย


ความอุดมสมบูรณ์และความหลากหลายของท้องถิ่นทำให้กลิ่นโกโก้แต่ละพื้นที่แตกต่างกันไป 


ความพิเศษคือจะได้สัมผัสกับไอศกรีมรสชาติโกโก้ของคนชลบุรี เป็นรสชาติความเข้มข้นที่อาจทำให้ติดอยู่ในความทรงจำ


[ แรงบันดาลใจ :คุณตู่เป็นรุ่นน้องที่เจอกันในโครงการของ DIPROM จบจากม.บูรพา  มีความเชี่ยวชาญด้านโกโก้ในเชิงลึก รวมถึงส่งผลผลิตโกโก้ให้เมฆไอศครีม “เราช่วยสอนเกษตรกรที่ปลูกต้นโกโก้ให้มีรายได้เพิ่มขึ้น โดยการลดความสูญเสียของผลผลิตที่ขายไม่ได้ จากพ่อค้าที่คัดแต่เกรดหัวๆไปทั้งนี้เราช่วยให้วิธีการที่เกษตกรแทบไม่มีผลผลิตเหลือทิ้ง โดยที่เรายังคงรับซื้อผลผลิตในราคา Fair Trade เมื่อปรับวิธีการ ผลผลิตก็คุณภาพดี ขายได้ราคา เกษตรกรก็มีกำลังใจในการดูแลต้นมากขึ้น ทำให้เกิดวัฏจักรความยั่งยืนสู่ผู้คน” คุณตู่ Nimit Chocolate ]


Cocoa from Chonburi 

  Currently, we use Chumphon cocoa (a Thai variety) that is grown primarily from Bo Thong District and some from Nong Yai District.


The abundance and variety of local areas have different effects on the cocoa aroma in each area.


What's special is that you'll get to taste the rich Chonburi cocoa flavor ice cream that might make you unforgettable.


[ inspiration : Khun Tu is my junior in the DIPROM program from Burapha University. He has in-depth cocoa expertise and supplies his cocoa production to Mek Ice Cream. “We teach farmers to grow cocoa trees to increase their income and reduce the loss of unsold products from merchants who only select the top grades. We help farmers to have almost no crop waste. We continue to buy produce from them at Fair Trade prices. When the methods are adjusted, the output is of good quality and has value. It will encourage farmers to take care of their trees more, leading to a cycle of sustainability for people,” Khun Tu from Nimit Chocolate ].
รสนมออร์แกนิคจากแดรี่โฮม โคราช ( Organic milk from Dairy Home in Korat )


  DAIRY HOME ฟาร์มโคนมที่เลี้ยงแบบออร์แกนิคจังหวัดนครราชสีมาเป็นผู้ริเริ่มการผลิตนมออร์แกนิคเป็นรายแรกของประเทศไทยซึ่งเป็นนมที่มีความข้นมัน หอมกว่านมแบรนด์ทั่วไปในตลาด


นมออร์แกนิคของแดรี่โฮมเป็นน้ำนมธรรมชาติจากแม่วัวอารมณ์ดีที่ได้รับการเลี้ยงดูในฟาร์ม ที่ภายในบริเวณฟาร์มไม่มีใช้สารเคมีทุกชนิด ไม่ว่าจะเป็นปุ๋ยเคมี สารป้องกันกำจัดศัตรูพืช สารปรุงแต่งทุกชนิด เพื่อให้ปราศจากสารตกค้างใดๆอย่างสิ้นเชิง


ทั้งหมดนี้นอกจากจะช่วยทั้งเรื่องของสุขภาพผู้ผลิตผู้บริโภค ยังลดปัญหาสิ่งแวดล้อมที่เกิดจากการใช้เคมีเกษตร อีกทั้งยังช่วยลดการปล่อยคาร์บอนไดออกไซด์ไปในเวลาเดียวกัน


 " เรามุ่งมั่นที่จะผลิตอาหารที่ดี และมีพันธกิจที่จะปรับปรุงคุณภาพชีวิตของผู้ร่วมงาน ชุมชน และโลกที่ดีกว่าเดิม " DAIRY HOME 


ขอบคุณข้อมูลและรูปภาพจาก DAIRY HOME


Organic milk from Dairy Home in Korat

  DAIRY HOME is an organic dairy farm in Nakhon Ratchasima Province. They are the first producer of organic milk in Thailand. They are thicker and creamier than other commercial milk brands.


Dairy Home's organic milk is milked from happy cows on the farm and does not contain any chemicals such as chemical fertilizers, pesticides, or additives of any kind.


In addition to improving the health of producers and consumers, environmental problems from agrochemicals will also be reduced. It also reduces carbon dioxide emissions at the same time.


“In addition to our dedication to making high-quality food, our goals are to enhance the lives of our colleagues, and communities, and a better world." DAIRY HOME


Thank you for the information and picture from DAIRY HOME
รสชาไทย เบลนจากแหล่งเพาะปลูกจ.เชียงราย ( Thai Tea From Chiang Rai )


  ชาไทยเป็นเครื่องดื่มยอดนิยมของประเทศไทย และคว้ารางวัลอันดับที่ 7 เครื่องดื่มไม่มีแอลกอฮอล์ที่อร่อยที่สุดในโลกจากเว็บไซต์อาหาร TasteAtlas มาครอง 


เราพัฒนาสูตรโดยคัดเลือกแหล่งใบชาจากจังหวัดเชียงราย กว่า 5 พื้นที่นำมาเบลนเข้าด้วยกัน รวมถึงเทคนิคการต้มชาเพื่อดึงกลิ่นหอมชาออกมาให้มากที่สุด


Thai Tea from Chiang Rai 

  Thai tea is Thailand's most popular drink and ranked 7th most delicious non-alcoholic drink in the world by TasteAtlas.


We have selected tea leaf sources from over 5 areas of Chiang Rai by using tea brewing techniques to bring out the tea aroma as much as possible.
รสมัทฉะ เบลนจาก ไร่สุวิรุฬห์และไร่ฉุยฟง ( Matcha From Chiang Rai )


  มัทฉะที่ปลูกในประเทศไทย จังหวัดเชียงราย ซึ่งเราได้นำ 2 แบรนด์มาเบลนเข้าด้วยกันเพื่อให้ได้ความหอมที่เฉพาะในไอศกรีมแบบที่เราต้องการ


โดยเราเลือกใช้มัทฉะไร่สุวิรุฬห์ ที่มีประสบการณ์เรื่องชามากกว่า 40 ปีผู้ผลิตและจัดจำหน่ายใบชาอินทรีย์คุณภาพ และได้รับเลือกเป็นไร่ชาอินทรีย์ตัวอย่าง ของจังหวัดเชียงราย โดยทางไร่มีนโยบาย

ในการเน้นให้ความรู้เกี่ยวกับชาและส่งเสริมเกษตรกรในจังหวัดที่มีใจรักและสนใจอยากเริ่มปลูกชา ซึ่งมีเครือข่ายกลุ่มเกษตรกรเพิ่มขึ้นเรื่อยๆ


และมัทฉะจากไร่ชาฉุยฟง ที่เริ่มต้นธุรกิจเมื่อปี 2520 ปลูกชาแบบออร์แกนิกปัจจุบันเป็นแหล่งท่องเที่ยวเชิงเกษตรที่มีชื่อเสียงที่สุดในจังหวัดเชียงรายโดยนักท่องเที่ยวจะได้เห็นวิถีการทำเกษตร รวมถึงการผลิตชาอย่างใกล้ชิด และสามารถสอบถามความรู้เกี่ยวกับชาได้ด้วย


ภาพจากไร่ฉุยฟง


Matcha from Chiang Rai 
  We mix matcha from 2 farms in Chiang Rai for the unique aroma in the ice cream we want.


First, it comes from Suwirun Tea Plantation with over 40 years of tea experience. They are a producer and distributor of quality organic tea leaves. They have been selected as an example organic tea plantation in Chiang Rai Province.

They also have a policy of emphasizing knowledge about tea and promoting more local farmers who are interested in growing tea through a network of farmer groups.


Second, it comes from Choui Fong Tea Plantation which started business in 1977. They grow tea organically. Today, it is the most famous agricultural tourism destination in Chiang Rai. Tourists will be able to see the farming and tea production methods as well as gain knowledge about tea.
 

Picture from Choui Fong Tea Plantation
รสกล้วยตาก ( Sun Dried Banana )


  เนื่องจากประเทศไทยเป็นดินแดนแห่งเกษตรกล้วยตาก จึงเป็นหนึ่งในวิธีแปรรูปกล้วยด้วยแสงอาทิตย์ ยอดนิยมของคนไทยทำให้ยืดอายุ เก็บความหอม คงความนุ่ม และความอร่อยของกล้วย


ไอศกรีมของเราเลือกนำกล้วยตากจากบางกระทุ่มมาใช้ ซึ่งจะมีความโดดเด่นของกล้วย ที่เลือกใช้กล้วยน้ำว้ามะลิอ่อง เป็นกล้วยพันธุ์โบราณ  ที่มีประวัติศาสตร์อย่างยาวนานในการนำกล้วยสายพันธุ์นี้เข้ามาปลูกกล้วยตาก จึงเป็นเหมือน DNA ของคนบางกระทุ่มรวมถึงเพิ่มมูลค่าให้กับของดีในท้องถิ่น


[ เราซื้อกล้วยตากบางกระทุ่มมาจากร้านคุณยายที่ตลาดวัดกลางและไม่คิดจะตามหากล้วยตากจากต้นทาง เพราะว่าคุณยายก็คัดสรรเจ้าอร่อย สะอาดมาขายในราคาที่เหมาะสม และเราก็จะคงอุดหนุนร้านคุณยายต่อไป ]


สอบถามเส้นทางไปร้านคุณยายและอุดหนุนได้โดยตรงที่เบอร์ 038 277 538


Sun Dried Banana 

  Thailand is a land of agriculture, sun-dried bananas are a dessert made from sun-dried bananas and are popular among Thai people.

This process helps extend the shelf life, preserve the delicious smell, and maintain the softness and deliciousness of the bananas.
 

Our ice cream uses sun-dried bananas from Bang Krathum, which are  Namwa Mali Ong bananas, which are an ancient variety with a decade of history. Sun-dried bananas are the DNA of the Bang Krathum people and encourage them to add value to their local products.
 

[ We decided to buy sun-dried bananas from Bang Krathum from Wat Klang Market and did not expect to find such good quality sun-dried bananas because this grandma selects high-quality sun-dried bananas at a reasonable price.

We intend to continue supporting this shop further.]


Feel free to ask for directions directly at 038 277 538.
รสข้าวหลามหนองมน ( Khao Lam )


  ข้าวหลามคือขนมที่มีข้าวเหนียว กะทิ และถั่วดำเป็นส่วนประกอบหลัก เป็นวัฒนธรรมท้องถิ่นการกินและการผลิตของไทยมากกว่า 100 ปี สะท้อนอัตลักษณ์ของคนในพื้นที่ 


เมื่อย้อนกลับไปในสมัยก่อน ชาวบ้านบริเวณนี้มีอาชีพทำนาเป็นหลักตามวิถีชีวิตคนไทย เมื่อหมดหน้านา ชาวบ้านก็นำข้าวที่ได้ไปทำข้าวหลาม เป็นของหวาน โดยนำข้าวเหนียวไปแลกกับน้ำตาลและมะพร้าวจากหมู่บ้านอื่น ส่วนไม้ไผ่ก็ขึ้นไปตัดเองบนเขา


ข้าวหลาม จึงเป็นขนมยอดนิยมเนื่องจากมีรสชาติที่อร่อย ทานง่าย หอมกะทิเข้มข้น และเข้าถึงได้กับทุกคน เราจึงตั้งใจทำไอศกรีมรสข้าวหลามโดยใช้วัตถุดิบแบบดั้งเดิมเพื่อให้สัมผัสถึงจิตวิญาณของขนมโบราณแต่ยังมีความนิยมจนถึงปัจจุบัน


ต่อมาก็พัฒนาเป็นการค้าขายที่งานประจำปีศาลเจ้าหนองมน และเริ่มรุ่งเรืองขึ้นจากการที่มีถนนสายสุขุมวิทตัดกลางตลาดทำให้หนองมนเป็นแลนด์มาร์คสำคัญที่ใครไปใครมาก็ต้องแวะ จนมาถึงปัจจุบัน


ขอบคุณข้อมูลจาก www.rspgburapha.com


Khao Lam 
 
Khao Lam consists of sticky rice, coconut milk and black beans.

It is a local culture of food and production in Thailand for more than 100 years, which clearly reflects the identity of the local people.


In the past, the villagers in this area were farmers. At that time, when it was not the rice growing season, the villagers used to make khao lam as dessert by trading the sticky rice for sugar and coconut from other villages. As for the bamboo, they cut it themselves on the mountain.


Khao Lam is a popular dessert because it is delicious, easy to eat with rich coconut milk aroma, and suitable for everyone.

We aim to create Khao Lam flavored ice cream using traditional ingredients so that you can feel the spirit of the ancient dessert but still have current popularity.


Later, Khao Lam was developed as an annual product at Nong Mon Shrine and began to flourish as Sukhumvit Road passed through the middle of the market. Nong Mon is an important landmark that everyone must visit until now.
 

Information fromwww.rspgburapha.com
รสขนมใส่ไส้  ( Coconut Filling )


  ขนมใส่ไส้นั้น ตัวไส้ทำจากมะพร้าวขูด ผัดกับน้ำตาลมะพร้าวและน้ำมะพร้าวจนแห้งได้ที่แล้วจึงนำไปอบควันทียนมีรสชาติหวาน หอม และเค็มมันเมื่อทานกับไอศกรีมกะทิที่เข้มข้น


ขนมใส่ไส้ เป็นขนมไทยโบราณ มักใช้ในงานพิธีหมั้น เป็น 1 ในขนมมงคล 9 อย่าง ที่ใส่ในขันหมากเพื่อไปสู่ขอเจ้าสาว


...คุณปาล์มเจ้าของแบรนด์วันวาน ที่มีคอนเซ็ปต์ อยากพาขนมไทยในวันวานข้ามผ่านเวลาให้อยู่ในทุกยุคสมัย ด้วยจุดเริ่มต้นมาจากชอบทานขนมไทยมากๆ และเห็นคุณยายทำขายมาตั้งแต่เด็กเมื่อมีโอกาสจึงเริ่มต้นแบรนด์วันวานตอนโปรเจ็คจบปริญญาโทที่มหาวิทยาลัยจุฬาลงกรณ์ โดยขนมไทยที่นี่นั้นตั้งใจเน้นความดั้งเดิม ความประณีต และใส่ใจในรายละเอียด ...ซึ่งเราก็ได้เลือกใช้ตัวใส่ไส้จากแบรนด์วันวาน


ขอบคุณภาพจากแบรนด์ วันวาน


Coconut Filling

  Filling is made from grated coconut and stir-fried with coconut sugar and coconut water until dry and then smoked. It has a mellow sweet, salty and nutty taste when paired with rich coconut milk ice cream.


Steamed Flour with Coconut Filling is a traditional Thai dessert and is commonly served at engagement ceremonies. It is one of the 9 auspicious desserts in the tray of gifts for proposing to the bride.


... Khun Palm, the owner of the Wanwan brand, has a concept of making traditional Thai desserts suitable for every era. Her love of Thai desserts began when she was a young child and saw her grandmother make various desserts for sale. When the opportunity occurred, she started the Wanwaan brand with her master's degree at Chulalongkorn University. Her Thai desserts are filled with tradition, sophistication, and attention to detail. ...which is why we choose fillings from Wanwaan's brand.


Picture by Wanwaan 
รสฝอยทอง ( Sweet Egg floss )


  ฝอยทองเป็นขนมจากไข่แดงเป็ดที่ขึ้นชื่อเป็นอันดับต้นๆของไทย ที่มีประวัติศาสตร์ตั้งแต่สมัยกรุงศรีอยุธยา เชื่อกันว่าได้รับอิทธิพลมาจากโปรตุเกส โดยชาวโปรตุเกสนำมาเผยแพร่ในประเทศไทยในสมัยรัชสมัยสมเด็จพระนารายณ์มหาราช


และเรามีภารกิจการตามหาฝอยทองจากหลายเจ้าเพื่อทำไอศกรีมรสฝอยทองให้รสชาติออกมาตอบโจทย์เรามากที่สุดและอยากนำฝอยทองมาเล่าใหม่ในรูปแบบที่เป็นไอติม

 

เราเจอเจ้าถูกใจที่ ตำบลนาพันสาม เป็นชุมชนที่ผลิตขนมหวานที่ใหญ่ที่สุดในเมืองเพชรที่ยังคงสืบทอดภูมิปัญญาและวัฒนธรรมอาหารมาอย่างยาวนาน

....อร่อยกลมกล่อม หวานกำลังดี เนื้อสัมผัสได้ และไม่มีกลิ่นคาว....

 

“ เราสืบทอดการทำฝอยทองมาตั้งแต่รุ่นคุณแม่ที่ทำมามากกว่า 30 ปี ของเราจะเน้นเป็นกลิ่นหอมไข่แบบออริจินอลที่ชัดเจน และมีสูตรที่เฉพาะส่วนบุคคลที่สืบทอดต่อมา ในขณะที่บางร้านอาจจะมีกลิ่นมะลิ ”  พี่ตาล ร้านฝอยทองสดเพชรบุรี ตำบลนาพันสาม


Sweet Egg floss 

  Sweet egg floss is made from duck egg yolks. It is a very popular Thai dessert with a history dating back to the Ayutthaya period. It is rumored to have originated from the Portuguese in Thailand during the reign of King Narai the Great.
 

We strive to find the best sweet egg floss for the best sweet egg floss-flavored ice cream. We would like to introduce sweet egg floss in the form of ice cream.


We have selected sweet egg floss from Na Phan Sam Subdistrict, which is the largest dessert community in Phetchaburi that continues to inherit wisdom and food culture for a long time.

....It's delicious, mellow, sweet and not fishy....


“ I inherited this business from my mother over 30 years ago. My desserts emphasize the original egg aroma and have a personal recipe that has been passed down, while some shops may have a jasmine flavor.”


Khun Tan from Foi Thong Sod Phetchaburi Shop in Na Phan Sam Subdistrict

รสมะพร้าวน้ำหอม ( Young Coconut )


  มะพร้าวเป็นพืชที่อยู่คู่กับคนไทยมาช้านาน หลักฐานทางโบราณคดีพบภาพจิตรกรรมฝาผนังที่วัดพระศรีรัตนศาสดาราม ซึ่งสร้างขึ้นในสมัยกรุงศรีอยุธยา แสดงให้เห็นถึงความสำคัญของมะพร้าวในสังคมไทยมาช้านาน

 

มะพร้าวน้ำหอมของไทยได้ชื่อว่าหอมอร่อยที่สุดแบบหาใครเทียบไม่ได้ส่วนซับพลายเออร์เรานั้นคือผู้ที่ชื่นชอบการทานน้ำมะพร้าวขั้นสุดจึงทำให้รู้จักผู้ส่งมะพร้าวที่ดีที่สุดแต่ไม่สามารถเปิดเผยทางการค้าได้


เราจึงตั้งใจดึงความพิเศษของกลิ่นหอมเบาแบบธรรมชาติให้ออกมาอยู่ในไอศกรีมให้ได้มากที่สุด


Young Coconut 

  Coconuts have long been a popular plant for Thai people. According to archaeological evidence, it is revealed that murals at Wat Phra Sri Rattana Satsadaram during the Ayutthaya period.

It shows the importance of coconuts in Thai society for a long time.


Thai aromatic coconuts are known to be unrivaled in taste and aroma.

Our suppliers are extremely passionate about coconut water and know the best coconut purveyors but cannot provide commercial exposure.


We strive to bring out the unique, natural aroma of our ice cream as much as possible.
รสมะม่วงน้ำดอกไม้ อำเภอบ้านแพ ( Nam Dok Mai Mango )


  เรามีความเชื่อว่ามะม่วงน้ำดอกไม้ของไทยมีความหอมฉ่ำอร่อยที่สุดในโลก โดยเฉพาะมาจากสวนที่มีแก่นของความใส่ใจวัตถุดิบและผู้คน

....การได้ทานไอศกรีมรสมะม่วงจากเราจึงแปลว่าได้สนับสนุนเกษตรกรในวิสาหกิจทางอ้อมด้วย


คุณราเชนทร์ ผู้ที่ได้ชื่อว่าเป็นปราชญ์มะม่วง เกษตรกรนักพัฒนาผู้เป็น ประธานวิสาหกิจชุมชนผู้ผลิตมะม่วงส่งออกอำเภอบางแพ จังหวัดราชบุรี บอกว่า โอกาสของเขาก็คือ การที่คนในชุมชน และท้องถิ่นของเขามีงานทำ มีรายได้เพิ่มขึ้น ไม่ใช่แค่เกษตรกรผู้ปลูก แต่ยังรวมถึง คนทำงาน คนแพ็ค คนติดสติ๊กเกอร์ สร้างงานให้หลายคนมีรายได้


ซึ่งทางกลุ่มวิสาหกิจฯ มีการร่วมพัฒนาเทคโนโลยีการบ่มมะม่วงด้วยแก๊สเอทิลีน โดยข้อดีคือนอกจากจะปลอดภัยต่อทั้งคนทำงาน ผู้บริโภคและสิ่งแวดล้อมแล้ว ยังช่วยให้มะม่วงมีเนื้อสัมผัสแน่น ไม่เน่าเสียง่าย เพิ่มระยะเวลาในการวางจำหน่าย ทำให้มีกำไรมากขึ้นส่งผลให้เกษตรกรผู้ปลูกมะม่วงและชุมชนมีงานทำและมีรายได้อย่างต่อเนื่อง 


ที่สำคัญมะม่วงของกลุ่มวิสาหกิจฯ ผ่านการปลูกด้วยมาตรฐาน ThaiGAP และคัดบรรจุผ่านมาตรฐาน GMP อย. ทำให้คนไทยสามารถทานรสผลไม้เกรดพรีเมียมในราคาที่ทุกคนสามารถซื้อได้ แถมยังได้ช่วยเหลือเกษตรกร


ภาพจากวิสาหกิจชุมชนผู้ผลิตมะม่วงส่งออกอำเภอบางแพ 


Nam Dok Mai Mango 

  We believe that Thailand's Nam Dok Mai Mango is the juiciest in the world, especially from gardens that care about ingredients and people.

Therefore, consuming our mango ice cream is indirectly supporting farmers.

Mr. Rachent is a mango expert and innovative farmer who is the president of a community enterprise that produces mango exports in Bang Phae District, Ratchaburi Province. He is committed to promoting income for his community and locality, which includes not only farmers but also other stakeholders.


The enterprise has jointly developed technology for curing mangoes with ethylene gas. The advantage is that it is safe for workers, consumers and the environment, and the mangoes are dense and not easily perishable, and increase the distribution distance for more profits. As a result, mango farmers and local people can gain income sustainably.


 Importantly, the enterprise's mangoes have received ThaiGAP standards and FDA GMP standards. Thai people can consume premium grade fruit flavors at an affordable price and help farmers sustainably.


Picture from Mango Export Community Enterprise in Bang Phae District
สตรอว์เบอร์รี พันธุ์พระราชทาน ๘o ( Strawberry Pharachatan 80 )


  สตอรว์เบอรี่พันธุ์พระราชทาน ๘๐ จาก อ.สะเมิง จ.เชียงใหม่ ที่คัดสรรเอาแต่ผลที่สุกคาต้น ให้ได้สีแดงสวย กลิ่นหอม รสชาติอร่อยหวานอมเปรี้ยว


สตรอว์เบอร์รี่ พันธุ์ พระราชทาน ๘๐ ได้ทำการพัฒนาพันธุ์ มาจากสายพันธุ์ ญี่ปุ่นผสมผสานกับสายพันธุ์ ไทย โดยทีมวิจัย มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ที่ได้มาทำการวิจัยกันที่ จ.เชียงใหม่ เนื่องจากสตรอว์เบอร์รี่ เป็นพืชที่ต้องการความหนาวเย็น ดังนั้นบนดอยปุยที่เชียงใหม่จึงเป็นจุดเริ่มต้นสำคัญของการวิจัย 


เราซื้อสตรอว์เบอร์รี พันธุ์พระราชทาน ๘o แบบแช่แข็งมาใช้จะเป็นสตรอว์เบอร์รี่ที่สุกจนไม่สามารถขายสดได้รวมถึงช่วงที่สตรอว์เบอร์รี่ล้นตลาดราคาก็จะตกลงด้วย ดังนั้นการแช่แข็งทำให้เกษตรกรสามารถขายได้ทั้งปี ในราคาที่ไม่ลดลง


Strawberry Pharachatan 80  

  Strawberry Pharachatan 80, selected only from Samoeng District, Chiang Mai Province, is bright red and fragrant with a sweet and sour taste.


Strawberry Pharachatan 80 was developed from a Japanese strain mixed with a Thai strain by a research team from Kasetsart University in Chiang Mai because strawberries are a cool weather plant.

Therefore, Doi Pui in Chiang Mai was an important starting point for the research.


We use frozen strawberry Pharachatan 80 that can be eaten all year at a reasonable price.
รสกระยาสารท ( Krayasart )


  กระยาสารทเป็นขนมไทยโบราณที่มีมานาน นิยมทำกันในช่วงเดือนสิบ หรือ "เดือนสารท"  มีรสชาติที่หอมมัน จากการรวมกันของถั่วลิสง งา กะทิ และข้าวคั่วเป็นส่วนประกอบหลัก


[ ผู้ผลิตกระยาสารทของเรา : 

...ป้าสายชล เป็นแม่ค้าอยู่ในตลาดวัดกลางและจะทำกระยาสารทขายเฉพาะช่วง สารทไทย สารทลาวแค่ปีละครั้งเท่านั้น แต่เมื่อขายดีและมีคนสั่งเข้ามาเรื่อยๆ ทำให้ตอนนี้ทำขายทุกวันมามากกว่า 5 ปีแล้ว


“ จุดเด่นของเราคือ ใช้กะทิคั้นสดมากๆ คั้นเสร็จปุ๊ปตั้งไฟปั๊บ เพราะร้านคั้นกะทิอยู่ใกล้ๆนี้เอง ก็อุดหนุนคนในตลาดด้วยกัน  ทำให้มีความหอมสดใหม่ ถั่วก็คั่วใหม่ทุกเช้าแต่กว่าสูตรจะได้ทุกวันนี้ก็ทำทิ้งไปเยอะ ”  ป้าสายชล ]


สอบถามเส้นทางไปร้านป้าสายชลและอุดหนุนได้โดยตรงที่เบอร์ 038 270 646 , 087 132 3936 


Krayasart 

  Krayasart is a traditional Thai dessert that has been around for a long time and is popularly made in "Tenth Lunar Month". It has a creamy flavor from peanuts, sesame, coconut milk and roasted rice.


[ Our Producer:

Auntie Sai Chon is a vendor at Wat Klang Market. You only use Krayasart once a year on important occasions. But if the order is high, she has decided to sell it every day for more than 5 years.


“ The highlight is freshly squeezed coconut milk from vendors in the same market. It is fragrant and the peanuts are freshly roasted every morning. Until today, I have been through a lot." Auntie Sai Chon ]
 

Feel free to ask for directions directly at 038 270 646 , 087 132 3936 

รสงาดำ ( Black Sesame )


  เราใช้งาดำจากป้าเอียด เป็นงาดำร้านดังใกล้ร้านเมฆ ที่คนเก่าแก่ในย่านจะรู้จัก เป็นวัตถุดิบในการทำรสขนมงาดำของเรา 


ป้าเอียดเป็นอสม.ชุมชน และคั่วงาขายเนื่องจากเห็นประโยชน์จากคนใกล้ตัวที่ทาน และคิดว่าสามารถทำให้อร่อยกว่านี้ได้ จึงเป็นจุดเริ่มต้นให้ลงมือทำเอง


 “ ป้าจะคัดงาอย่างดี ถ้าไม่ดีก็จะส่งคืนให้เพื่อเปลี่ยนเอามาใหม่ จะใช้เม็ดเล็ก คั่วยากแต่อร่อยมีความมันหอม เน้นความสะอาดในการทำทุกขั้นตอนเพราะจะเสี่ยงปนทรายไม่ได้เลย และมีเทคนิคความใส่ใจในทุกการทำ เช่น การคั่วให้สุกสม่ำเสมอ จะคั่วจำนวนมากพร้อมกันไม่ได้  ”  ป้าเอียด


สอบถามเส้นทางไปร้านป้าเอียดและอุดหนุนได้โดยตรงที่เบอร์ 091 994 5162 , 097 959 6142


Black Sesame 

  We use black sesame seeds from the famous nearby Aunty Aied to make our black sesame flavours.


Auntie Iad is a community volunteer who sells roasted black sesame seeds. Her inspiration came from benefits and she thought she could do better than that, so she started roasting black sesame seeds.


 “ I only choose quality black sesame seeds. I choose small ones that are difficult to roast but are more delicious with oiliness and focus on cleanliness in every step. I have techniques and care in everything I do. such as roasting them to be evenly cooked,” she said.


Feel free to ask for directions directly at 091 994 5162 , 097 959 6142
รสทุเรียนพันธ์ุหมอนทอง x พันธุ์ชะนี ( Monthong x Chani )


  อี๊หมูเป็นญาติที่ทำธุรกิจส่วนตัวอยู่จังหวัดระยอง และได้สัมผัสกับเกษตรกรในพื้นที่ ซึ่งเขาเหล่านั้นก็มักจะมีเครือข่ายเกษตรกรหรือเจ้าของสวนอื่นๆที่ทำให้เราได้รู้จักต่อกันไป


ปัจจุบันเราใช้ทุเรียนพันธ์ุหมอนทองมาผสมกับพันธุ์ชะนี เป็นรสชาติเอกลักษณ์เฉพาะของเมฆและได้กลิ่นที่หอมตามที่เราชอบบบ โดยส่วนใหญ่เราจะรับทุเรียนมาจากท่าใหม่ จังหวัดจันทบุรี  และทุเรียนบางส่วนก็มาจากแถวเจ็ดลูกเนิน จังหวัดระยอง ซึ่งเป็น 2 จังหวัดที่เป็นแหล่งเพาะปลูกทุเรียนที่ดีอันดับต้นๆของประเทศ


Monthong x Chani durian

  Khun Moo is a relative of mine who has his own business in Rayong. He got to know farmers in the area and they had an extensive network of farmers.


Currently, we use Monthong durian mixed with Chanee. It is the unique taste and smell of Mek Ice Cream. Most of the durian we chose comes from Tha Mai, Chanthaburi Province, and some from the Chet Luk Noen area in Rayong Province, which are the best durian cultivation areas in Thailand.
รสน้ำผึ้งหินลาดใน ( Honey Form Hin Had Nai )


  น้ำผึ้งหินลาดใน คือน้ำผึ่งที่ปลูกจากชุมชนห้วยหินลาดในโดยชาวปกาเกอะญอ จังหวัดเชียงราย 


น้ำผึ้งสำหรับที่นี่คือชีวิตและผืนป่าที่อยู่ร่วมกันอย่างสอดคล้องและโดดเด่น


เมื่อเราได้อุดหนุนผลิตภัณฑ์แปลว่าจะช่วยส่งเสริมการเลี้ยงผึ้งแบบธรรมชาติที่อยู่ร่วมกัน เมื่อประชากรผึ้งมาก ก็ช่วยผสมเกสรได้มาก ป่าก็ยิ่งอุดมสมบูรณ์ ทำให้มีความหลากหลายของพืชพรรณหลายชนิดรสชาติของน้ำผึ้งจึงมีความหลากหลายซับซ้อน อร่อย แตกต่าง และไม่เป็นไปในทิศทางเดียวกัน


วิธีการนั้นชาวบ้านจะการนำรังผึ้งวางตามจุดต่างๆในป่า เพื่อให้ผึ้งทำรังตามธรรมชาติ ไม่มีการเลี้ยงด้วยน้ำตาลจึงได้เป็นน้ำผึ้งป่าที่บริสุทธิ์ 100% รวมถึงเลือกที่จะตั้งใจเก็บน้ำผึ้งแค่ปีละ 1 ครั้ง 

(จริงๆ สามารถเก็บได้ 3 – 4 ครั้ง) แต่เพื่อให้ผึ้งได้มีวงจรชีวิตตามธรรมชาติ และเกื้อกูลต่อกัน


กำไรจากการขายน้ำผึ้งแต่ละขวดส่วนหนึ่งสู่ชาวบ้านและอีกราว 30 เปอร์เซ็นต์จะถูกแบ่งไปสู่สิ่งที่เรียกว่า "กองทุนละลาย" ที่มีไว้เพื่อดูแลชุมชนหลากหลายด้านเพื่อยกระดับคุณภาพชีวิต เช่น ทำแนวกันไฟป่า หรือเป็นค่ารักษาเมื่อชาวชุมชนเจ็บป่วย 


ภาพจากไร่รื่นรมณ์ x หินลาดใน
บริการของเรา

#หน้าร้าน 

#จัดเลี้ยงแบบถังหรือถ้วย

#จัดเลี้ยงงานแต่งพร้อมคนตัก

#ขายส่งไอศครีม(oem)

#รสชาติตามสั่ง(odm)


COPYRIGHT 1967 ITIMMEK CO.,LTD 


" รสชาติไอติมกะทิสดที่มาจากเจตนารมณ์ผู้ก่อตั้งที่เรายังคงรักษาไว้ "